Thursday, July 26, 2012

Resepi Mee Kari Mak Biah (my mom la)


Wana masak untuk Iftar hari kedua hari tu... Sedappp...

Nak resepi? Tadaaaa..........


Bahan-bahan :


1 kg mee kuning (celur dahulu ye)

1 ekor ayam dipotong kecil

Bahan * dimesin halus-halus tau :
* 30 biji cabai kering (rendam sekejap)
* 1 inci halia
* 1 inci lengkuas
* 5 batang serai
* 1/2 cawan udang kering (rendam dahulu)
* 10 ulas bawang merah
* 4 ulas bawang putih
* 2@3 kuntum bunga kantan

5 keping asam keping (rendam dahulu)
RM2 santan (kalau jaman skrg dlm RM4 santan kot)

 Bahan ** dipotong kecil dan digoreng dahulu :
** 2 keping tauhu
** 2 plastik fish ball
** 1 plastik fish cake


Hiasan :
50 sen tauge (dicelur dahulu)
bwg goreng
daun bawang
limau kasturi
telur puyuh (optional)

Cara :
- Tumis bahan mesin (bahan *) sehingga naik minyak (warning : minyak akan meletup2)
- Masukkan ayam, masak sampai empuk
- Masukkan gula, garam dan asam keping
- Masukkan santan. Kacau. Tambah air jika perlu
- Bila mendidih, masukkan bahan yang telah digoreng (bahan **)
- Tunggu sebentar, tutup api. Rasakan garam, gula ye...

Selesai.... boleh dihidangkan dan makan...


1 comment:

ieYna said...

hepy belated birthday..

semoga kak wana berjaya dan bahagia didunia dan diakhirat bersama insan2 yang disayang ok.

makin t.. nie, makin pandai pulak masak. Nak semangkok..raya ok.