Resepi mak, ghendang pedaih daging :
1kg daging
15 cabai kering *
10 cabai melaka *
1 bawang besaq *
10 bawang merah *
3 bawang putih *
4 serai *
1 inci halia *
1 inci kunyit *
2 inci lengkuas *
Gula merah/putih
1/2 kg santan
Ayaq
1 sudu Kerisik
Garam
Daun kunyit - hiris haluih
* blend
How?
1. Panaskan santan dan ayaq.
2. Masukkan daging dan bahan2 blend. Masukkan gula merah
3. Masak sehingga empuk dan kering. Kalau x empuk, buh ayaq lagi.
4. Masukkan garam, kerisik.
5. Nak tutup api, tabur daun kunyit.
Day 494 | 10 Zulhijjah 1442 H
PKPPemulihan 397 | PKP 2021 183
#stayathome #stayhealthy #kitajagakita #pkp2020 #new2021
No comments:
Post a Comment