Tuesday, May 19, 2020

Parpu

Parpu Teloq Pung Pang Rizalman

Parpu - rendam 2 jam
Ayaq
Serai 2 batang ketuk sikit
Santan
Cabai muda

Blend :
Bwg merah 10 biji
Bwg putih 3 biji
Kunyit hidup 2 inci

Tomeh darat :
Daun kari 3 tangkai
Bwg merah 7 biji
Cabai kering

Tumbuk :
Jintan putih
Jintan manis

Cara2 :
Rebuih parpu,
Masuk serai. 
Masuk bahan blend. 
Masuk bahan tumbuk. Dah lembut parpu. 
Masuk santan, api perlahan. 
Masuk cabai muda. 
Masuk garam, gula. 
Pecah telur.

Tomeh darat. Terap dlm periuk. Tutup dgn tudung periuk. Tutup api. 
Siap. 

Day 63 | Puasa hari ke 26

#stayathome #stayhealthy #kitajagakita #pkp2020 

No comments: