CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, January 24, 2007

FIKIR-FIKIR: Masih suami isterikah dialam akhirat ?

MASIH SUAMI-ISTERIKAH DI ALAM AKHIRAT?

1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin.

Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda " Tiada si bujang di dalam syurga" (Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.

2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin sesudahnya.

Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga

3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga

Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelaki yang masuk syurga.

4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin.

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga

5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya

Wanita ini akan tetal bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga

6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya

Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda. "wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir."

Saturday, January 20, 2007

Tadi kecik hati (marah) sangat




Pukul 8.30 pm tadi, kami sekeluarga berjalan-jalan. Ingatkan nak round KL, tapi tak sampai Serdang, si muiz dah tidur. Faiz plak dok merenggek nak tidur tapi tahan mata. anyway, sampai kat area risda (jalan ampang), tinggal aku dan hubby jer. Faiz dah sampai ke Pulau Duduq.



Disebabkan rasa lapar, pergi la Kampung Baru carik nasi lemak antarabangsa. Dipendekkan citer, hubby beli 4 bungkus nasi lemak (bungkusan ciput jer), 2 biji telur mata kerbau, seketul ayam goreng annnnd .... sambal petai (his favorite). Aku, sebagai co-driver makan dulu sambil tu suapkan hubby. Makan la sambal petai tu. Bagi aku, rasanya aku masak sambal petai lagi sedap (disebabkan aku jarang masak - melayan anak-anak). So, i asked my other half twice whether he thinks my sambal tumis petai that i cooked much much better than this (Exact phrase "Rasanya sambal tumis petai ana masak lagi sedap kan, bang?")



His answer --> Masalahnya, ana tak masak sambal tumis petai



aiyoooo.... suddenly my blood pressure goes upstair u know (versi Azean Irdawaty dalam Pengantin Popular)



Mencuka mak cik masa tu... tak bercakap wei... sepanjang perjalanan balik ke Putrajaya...



Tapi.... my hubby doesn't realize my mencuka mode tu... Camne?



Dah sampai rumah, bukak notebook "dia" dgn tujuan nak update blog dgn penuh perasaan marah, merajuknyer ...



But true enough what Prophet Muhammad S.A.W said something like this "Bila marah, kalau tengah berdiri, duduk. Kalau masih lagi marah, baring. Kalau masih belum reda, pergilah ambil sembahyang dan sembahyang sunat. "



And now, setelah keluar dari kereta sambil mendukung Faiz (tidur), pergi toilet and now duduk update blog...



...

...

...



Makcik dah Tak Marah dah... :) hehehehehe



p/s :
~ Abang jangan marah aaaa... hehehehehehe

Friday, January 19, 2007

PTK

Tahun nie aku ingat nak repeat paper PTK Khusus (result 3). Exam on 10th of May. Insya-allah kalau ada rezeki boleh la digunakan untuk anjakan gaji. Paper PTK umum, alhamdullillah 4. Kalau after repeat paper PTK khusus dapat 4, ada rezeki family aku. sebab anjakan banyak jugak - melintang. Doakan aku yer.

p/s : update pakai email nie setting tak cun la...
camne nak buat aa?

I'm not in a good mood today...

Entah kenapa hari nie aku rasa nak marah jer... even though its just a small issues. Maybe nak datang *toot* kot.
Anyway, after weekly meeting today, ada jamuan birthday untuk sesapa yang birthdaynya jatuh dalam bulan Oktober, November dan Disember. Makan nasi goreng, ayam goreng berempah, sambal tumis udang petai annnnd kek 2 biji. Satu kek aiskrim, satu lagi cheese cake. Fuh abis aku punya 'control' diet.

Ish minggu nie tak main squash lagi. Esok kena minta 'ehsan' from beloved hubby untuk pergi main squash. 'Ehsan' tu maksudnya minta hubby to look after both of our sons yang quite aktive and always on merenggek mode.

This year azam nak keep fit even though people says that I'm 'buncit', 'cimuk' etc. Yup people here do tease quite harshly, if u may say so. As i'm also rajin mengusik. But i won't tease about their lack of features (?) as 'hang gemuk', 'hang ketot' etc. They do call names on u here. As
mine 'CIMUK' hehehehe

I try my best to ignore them but actually... sakit hati tau. As what pugly said in one of hers piece/article on Beauty or most familiar ad tag "Kecantikan adalah milik setiap insan".

As my first attempt to update thru email... Let me end this piece by saying "Selamat Menyambul Maal Hijrah 1428H'.

Jgn Lupa Baca Doa Akhir dan Awal Tahun nie yer... Semoga tahun ini akan diberkati olehNya, dikurniakan kesihatan terbaik dan dilimpah dengan rezeki yang murah. AMIN

Thursday, January 18, 2007

Update

Rupa-rupanya boleh update blog melalui email. apa raa...

Malu la, tak IT savvy. hehehehe

Wednesday, January 17, 2007

Squash pulak


I'm into squash right now. Wish me luck ;)

Monday, January 8, 2007

Them...








Friday, January 5, 2007

Intermittent

Susah betul nak update blog sekarang nie...

Internet line very slowwwww .... be it at home or at office grrrr

Happy Birthday to Muiz and Faiz

Kek Birthday Muiz dan Faiz


So, hari tu we did a double birthday celebration for Muiz and Faiz memandangkan birthday diaorg dekat-dekat (Muiz 11/12 and Faiz 1/1).