CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 17, 2014

Sambai tumis mak saya





- cili kering 20 biji (gunting dan rendam sat)
- 2 bj bwg besar
- 1 ulas bwg putih
- haiwan pilihan (dlm kes ni, ikan bilis yg digoreng dahulu)
- 1 camca gula
- sedikit garam
- kicap manis/masin kipas udang

1) blend halus cili kering. Pastu baru blend 1/2 biji bwg besar dan 1 bwg putih. Blend sat ja
2) tumis 1/2 biji bwg besaq yg dipotong.
3) agak bwg dah garing/lembut, masukkan cili blend td dan tambah ayaq (bilas blender) tu. terus masukkan gula
4) tunggu sampai mendidih sikit. Masukkan 1 biji bwg besar yg dipotong gelang. Tunggu bwg layu sikit.
5) masukkan garam sikit dan percikkan kicap manis/masin sikit. Nak bangkitkan rasa lemak.
6) tunggu sat. Masukkan ikan bilis goreng td. Gaulkan sekejap tutup api.

Siap. (^_^)

Nyum2, mkn dgn nasi lemak pun boleh, lontong pun ok.

Kalau nk pakai haiwan sotong, tunggu kering sikit lagi seblm masukkan sotong. Bila dh masuk sotong, ayaq sotong akan keluaq dan berkuah sikit.

Saja boh dlm blog nie, kot2 terlupa. Km x pandai masak sambal tumis.

Errkkk. Bukan x pandai masak semua ka? Hehehe

- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comments:

ieYna


eleh..merendah diri sampai tahap cacing tanah.

*klu masak sedap jer.