CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, October 28, 2014

3 weeks of being unwell



Week 1 (22-28/9/2014) :

Balik dr kampung lepas htr mak menunaikan fardhu haji, batuk still x baik. Badan rasa x ok. Pi klinik qistina, direfer ke ER. Neb, x ray, drip dpt result ada sikit jangkitan paru-paru. X warded, mkn antibiotik utk seminggu.

Week 2 (29/9 - 5/10/2014) :

Badan naik merah macam pecah darah bwh kulit. Pi ER, dok agak alergik antibiotik. Ambik darah. Haaaa rupa2nya kena denggi. Tp dah recover. Platlet 38 katanya. Esoknya kena ambik darah, platlet dh naik 160. Dr suspect darah semlm tu dh lewat dan kering. Batuk still x ok.

Week 3 (6 - 13/10/2014) :

Ptg raya haji (5/10) pi ER kena reject ke Klinik P9. Badan rasa x ok. Kepala rasa berkuap, berdengung, solat mmg secara duduk since week 1. Dpt ubat batuk, paracetamol, cair kahak. Balik. Esok still x ok. Abang cakap pi private. Selasa Pi hospital private kt puchong, mmg x larat semuanya. Staff situ suruh pi ER, Dr check and suspect sinus sbb batuk lama. Tanya nk warded tak? Of course nk warded. Dah x larat. First time pakai insurance/medical card. Oh... Penting ada insuran sbb kdg2 hosp gov x dpt handle. alhamdulillah. Kalau x de medical card, mengagau nk cri duit tu.
Pi scope hidung kt pakar ENT, mmg ada block. Esoknya buat ct scan. Mmg confirm blh kanan hidung ada block. Ptg warded tu dh start antibiotik, ubat2 lain. Nk mandi pun takut. Sbb sejuk. Mlm pertama tu tidur mmg x nyenyak. Esok tu lps buat ct scn terus tidur sbb mcm weng je kepala. Dr confirmkan acute sinusitus. Hr ketiga, badan rasa sihat dan recovering. General Physician Dr nasihatkan utk tukar lifestyle, exercise lebih sbb gula border line, cholesterol border line. Jaga makan. Sbb bila masuk 40, mcm2 pnyakit akan timbul.

Insaf. Memula Ingatkan Dr tu mcm tgk aku kan gemuk sbb tu dia bg nasihat mcm tu. Pastu dok sembang dgn kak safina (katil sebelah), rupa2nya dia pun kena nasihat mcm tu. Sedangkan akak tu kurus tu. Huhuhu.

Nasihat kak fina, kurang mkn mlm. Exercise lebih sikit.

And today, teguran dr seorang Dr berbangsa India di klinik P9 buatkan aku buka mata. 

Orang tegur sebab sayang Suhana.

3 comments:

ieYna

Alhamdulillah..

Kak wana dah sihat.

1na

Alhamdulillah Ina

Terima kasih.

Arianur

Alhamdulillah..x tau pun kata x sihat. Nk join kelas berenang jom la kak. Isnin 8-30 sampai 10 mlm kt Pusat Akuatik..free lesson.