Tuesday, July 20, 2021

Rendang Pedas Mak

Resepi mak, ghendang pedaih daging :

1kg daging
15 cabai kering *
10 cabai melaka *
1 bawang besaq *
10 bawang merah *
3 bawang putih *
4 serai *
1 inci halia *
1 inci kunyit *
2 inci lengkuas *
Gula merah/putih
1/2 kg santan
Ayaq
1 sudu Kerisik
Garam
Daun kunyit - hiris haluih

* blend

How? 
1. Panaskan santan dan ayaq. 
2. Masukkan daging dan bahan2 blend. Masukkan gula merah
3. Masak sehingga empuk dan kering. Kalau x empuk, buh ayaq lagi. 
4. Masukkan garam, kerisik. 
5. Nak tutup api, tabur daun kunyit. 

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2021 M / 1442 H. 

Alhamdulillah.

Day 494 | 10 Zulhijjah 1442 H 
PKPPemulihan 397 | PKP 2021 183

#stayathome #stayhealthy #kitajagakita #pkp2020 #new2021

No comments: